Blog

Spotify for Artist Nedir 2024?

Spotify for Artist Nedir 2024?

Spotify for Artist Nedir 2024?

Spotify for Artist ünlü müzik dinleme uygulaması olan Spotify’ın sanatçılar için müzik piyasasını takip etmeleri için geliştirdikleri uygulamadır. Sanatçılara özel olarak geliştirilen bu uygulamada sanatçının ihtiyaçları ön plandadır.

Spotify for Artist Özellikleri Neler?

Spotify for Artist özellikleri itibariyle sanatçı profillerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlayan bir uygulamadır. Sanatçıların, Spotify’da yer alırken daha iyi bir deneyim yaşamalarını sağlamak için geliştirilmiş olan bu uygulama sayesinde profil yönetimi de çok kolay hale gelir. Bu uygulamanın özellikleri arasında öncelikli olarak sanatçı profilinin dinleyicileri ile daha kolay etkileşime geçmesi hedeflenmektedir.

Örneğin (sanatçıdan bağımsız olarak) sevilen bir şarkıyı dinliyorsanız bundan hayranlarınıza bahsedebilirsiniz. Bunun yanında gruba yeni bir müzisyen katıldıysa veya ayrıldıysa biyografi bilgileri de çok kolay şekilde bu uygulama üzerinden güncellenebilmektedir. Android ve IOS desteği sunan uygulama böylece akıllı telefonların hepsi tarafından sanatçının istediği an bilgilerini değiştirmesine veya güncellenmesine olanak tanımaktadır.

Özellikle sanatçı veya gruplar için hayran etkileşimleri çok önemli olduğundan, hayranlar ile doğru iletişim kurmak ve onlara bilgi vermek gerektiğinden uygulamada yer alan özellikler önemli faydalar sunar. Sadece hayranlar ile normal koşullarda etkileşim kurmak için değil, albüm veya şarkıların yayınlanması sonrasında da bunlara yönelik tanıtım faaliyetlerinin yapılması için önemli avantajlar oluşturur.

Yeni yayınlanan bir şarkı veya albümü uygulama üzerinden ilk çıktığı hafta ne kadar olarak dinlendiğini de anlık olarak takip etmek mümkündür. Özellikle bu durum şarkı yaratma sürecinde stres yaşayan ve şarkısını dinleyiciler ile buluşturduktan sonra iyi sonuçlar almayı talep eden sanatçılar için çok önemlidir. Böylece şarkılarının ne kadar bir kesime ulaştığını, kimler tarafından fark edildiğini ve geri dönüş oranlarının da neler olduğunu anlamak daha kolay hale gelir.

Uygulama ayrıca dinleyiciler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi de sağlar. Uygulama ile dinleyici, dinlenme ve takipçi sayılarının analiz edilmesi mümkündür. Bu da yine sanatçının doğru analiz yapabilmesini sağlaması açısından önemli özellikler arasında yer alır. Dinlenme davranışları (uzunluk, kısalık, tekrar) anlamak da şarkının ne kadar çok sevildiğinin tespitinde önemlidir. Ayrıca yaş, cinsiyet ve konum bilgilerine de ulaşılması sanatçının hangi kesimler tarafından benimsendiğinin net olarak anlaşılmasını sağlamak için önemli veriler sağlamış olur.

Spotify for Artist’e Erişim Nasıl İstenir?

Spotify for Artist kullanımı sadece sanatçılara yöneliktir ve uygulamanın çalışması için çeşitli adımların uygulanması gerekir. Bunun için de Spotify for Artist’e erişim sağlanmalıdır. Spotify for Artist kullanmaya başlamak için;

·         Grup üyelerinden birisi davet gönderebilir. Ancak bu kişinin Yönetici olarak atanması gerekir.

·         Dağıtım şirketi aracılığıyla davet gönderilebilir. Dağıtım şirketinin göndereceği davet otomatik olarak onaylanacaktır.

·         Bağımsız sanatçılar için sosyal medya hesapları ile bağlantı kurularak profil doğrulaması yapıldıktan sonra doğrudan sanatçının kendisine erişim tanınabilir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu ilk şarkı veya albüm yayınlanmadan Spotify for Artist üyeliğinin nasıl oluşturulacağıdır. Bunun için ise dağıtım şirketinden, yardımcı ajanstan veya doğrudan Spotify ile iletişime geçilerek sanatçı doğrulaması sonrasında erişim talep edilebilir.

Spotify for Artist Nasıl Kullanılır?

Spotify for Artist erişimi onaylandıktan sonra uygulama ya da web adresi üzerinden kullanılmaya hemen başlanabilir. Uygulamada yer alan Audience kısmı toplam dinleyicidinlenme ve takipçi sayılarını gösteren kısımdır. Bu kısımda söz konusu veriler zaman çizelgesi kapsamında gösterilir ve çizelgeyi kullanarak Spotify’da başarı durumu görüntülenebilir.

Source of Streams grafiği ise dinleyicilerin müzikleri nasıl dinlediğini göstermektedir. Bu grafik toplam bazdaki dinlenmelerin yüzde kaçının Spotify’da bulunan kaynaktan geldiğini göstermektedir. Örnek olarak doğrudan sanatçı profiline girilerek mi şarkılar açılıyor yoksa çalma listelerinde mi denk gelinerek dinleniyor gibi. Bu grafik özellikle dinleyicilerin sanatçıyı ne kadar benimsedikleri ya da tesadüf eseri karşılaştıklarının göstergesini anlayabilmek açısından son derece önemlidir.

Uygulamada yer alan Age , Gender , Top Countries ve Top Cities veriler de dinleyicilere ait demografik bilgilerin yer aldığı kısımlar. Özellikle sanatçının hayran kitlesi hakkında bilgi alması ve onlara dönük olarak eserler üretmesi için bu verilerin düzenli olarak takip edilerek incelenmesi yarar sağlayacaktır.

Listeners Also Like kısmı ise size benzeyen sanatçı profillerini göstermektedir. Bu benzerlik müzik tarzı ve dinleyici kitlesine göre belirlenmektedir. Özelliğin en yararlı tarafı ise ortak çalışmalar yapmak ya da birlikte turneye çıkmak gibi etkinlikler için fikir sahibi olmayı sağlamasıdır.

Spotify sanatçı profilleri için daha iyi verilere sahip olmalarını sağlamak üzere uygulamada düzenli olarak güncelleştirmeler de yapmaktadır. Böylece daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi hedeflenmektedir.

Avatar
Efe Onsoy
Author
Back