Blog

Spotify Dinlenme Neden Önemli?

Spotify Dinlenme Neden Önemli?

Spotify Dinlenme Neden Önemli?

Spotify dinlenme platformda yer alan sanatçılar için büyük önem taşıyor. Spotify alanında dünyada en çok kullanılan müzik dinleme uygulamasıdır. Özellikle dinleyiciler açısından aylık makul fiyatlar üzerinden sunulması, pek çok farklı tarzda şarkı barındırması ve kullanıcı dostu arayüze sahip olması Spotify’ı popüler kılıyor. Sanatçıların ise platformda yer almaları hem kazanç elde etmelerine hem de geniş kesimlere ulaşmalarını sağlıyor. Bu bakımdan da Spotify dinlenmenin önemi sanatçı hesapları için büyük ağırlığa sahip.

Spotify Dinlenme Nedir?

Spotify müzik dinleme uygulamasıdır ve temelde sanatçılar ile dinleyicilerden oluşur. Sanatçı hesabı oluşturulduktan sonra platformda dinleyicilerle buluşmak üzere şarkılar sisteme dahil edilmektedir. Böylece sanatçının adı veya şarkının adı yazılarak platform üzerinden dinlenmektedir. Ayrıca Spotify yapısı gereğince şarkıların çeşitli listelerde de yer almasını sağlar. Bu ise sanatçının popülerliği ve daha geniş kesimler tarafından duyulmasında etkili olur.

Platforma dahil edilen her şarkı için dinlenme oranları vardır. Bunlar dinleyiciler tarafından da görülebilir. Dinlenme sayısı ne kadar yüksek olursa şarkının tavsiye edilen listelere girme olasılığı o kadar yüksektir. Bunun yanında sanatçıya da dinleme üzerinden kazançsağlanır. Günümüzde fiziki albüm satışları çok düşük seviyelerde olduğundan dijital ortamdan kazanç sağlamak önemlidir. Spotify dinleme sayıları da sanatçılar için önemli bir gelir oluşturmaktadır.

Spotify Dinlenme Niçin Önem Taşıyor?

Spotify dinlenme arttırmak her şeyden önce platformda yer alan şarkılarınızın ve hesabınızın popüler hale gelmesinde yardımcı olur. Spotify kullanıcıları şarkılarınızın dinlenme sayısının yüksek olduğunu gördüğünde şarkılarınızı merak ederek dinleyeceklerdir. Bunun sonucunda ise bir tür zincir etkisi ile dinleme sayılarınız daha da artmaya başlar.

Müzik dünyası için özellikle “ünlü” olmak, geniş kesimlere ulaşabilmek büyük bir öneme sahip. Spotify ise müzisyen ve şarkıcılara çok kolay şekilde ünlü olma imkanı tanıyabiliyor. Fakat müzik alanında çok yüksek bir rekabet olduğu için bu alanda rekabet etmek için de çeşitli reaksiyonların alınması gerekiyor. Genel olarak bakıldığında özellikle sektöre yeni giriş yapmış bir sanatçının parçalarını geniş kesimlere duyurması, dinlenme sayısının yüksek olması kolay değildir. Bu bakımdan Spotify dinlenme satın al hizmetinden yararlanmak istenilen dinlenme sayısına kolay şekilde ulaşmayı sağlar. Dinlenme sayısının yüksek olması şarkıyla beraber sanatçıyı da öne çıkaracağı için çift taraflı avantaj oluşturur.

Dinleme sayısının çok olması aynı zamanda algoritma üzerinde de profil ve şarkılarınızın öne çıkmasını sağlar. Spotify algoritması özel olarak geliştirilmiştir ve dinleyicilere farklı şarkıları tanıtmak üzerine kuruludur. Genelde kullanıcıların Spotify kullanma alışkanlıklarına bakıldığında Spotify tarafından hazırlanan listelere veya profile özel hazırlanan günlük listelere yüksek oranda şans verdiği görülmektedir. Bu ise aylık dinleyicilerin yeni şarkılar keşfetmelerini sağlar. Ancak platform tarafından hazırlanan listelerdeki şarkılar belirli kriterlere göre seçiliyor. Dinlenme sayısı yüksek olan şarkılar bu listelerde çok daha kolay yer alırken dinlenme sayısı düşük olan şarkıların ise ne yazık ki listelerde yer alması pek olanaklı değil. Bundan hareketle dinlenme sayısı yüksek olan şarkılarınızın listede yer almasıyla dinlenme sayınız çok daha fazla artacaktır. Aynı zamanda diğer şarkı veya albümlerinizin de tanınması için bir şarkınızın bile dinlenme sayısının çokluğu yüzünden öne çıkması büyük avantajlar yaratıyor.

Spotify Dinlenme Sayısı Nasıl Belirlenir?

Spotify dinlenme sayısının belirlenmesi için belirli kriterler bulunuyor. Bu kriterler doğrudan Spotify tarafından belirlenmiştir ve şu şekildedir;

·         Şarkı dinlenme sayısı; bir kullanıcının 30 saniye veya daha fazlasında şarkıyı dinlemesinde hesaba katılır.

·         Yayınlanmış müziklerdeki dinlenme sayıları; sanatçının platformda yer alan tüm şarkılarının toplanma dinlenme sayısının hesaplanması.

·         İndirilen müzikler; Spotify premium kullanıcılar için internet bağlantısı olmadan müzik dinlemelerini sağlamak için müzikleri indirmelerine olanak verir. Bir şarkının indirilmesi de dinlenme sayısına katılmaktadır.

Görüldüğü gibi Spotify farklı etmenlere bağlı kalarak dinlenme sayısını hesaplamaktadır. Ancak tüm bu yöntemlerdeki ortak yaklaşım ise şarkının dinlenme sayısının yüksek olmasıdır. Dinlenme sayısı yüksek olan şarkılar paylaşıldıkları çalma listelerinde de her dinlenmeye bağlı olarak artış kaydeder. Özellikle normal kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerinde yer alacak şarkılar başka çalma listelerinde de yer bulabileceği için önemli sayıda artışın kolayca yaşanmasını sağlayacaktır.

Spotify Dinlenme Sayısı Nasıl Artar?

Spotify dinlenme sayısı artışı için esasında çok farklı kanallar sunmaktadır. İlki ve en doğrudan olanı sanatçının veya şarkının ismini yazarak doğrudan çalmaktır. Bu yöntemin en büyük olumsuz tarafı ise şarkıyı veya sanatçıyı bilmeyenler tarafından kullanılamamasıdır.

Bunun dışında ise radyo listeleri, çalma listeleri, radar, haftalık keşif, günlük mix’ler gibi algoritma ve kullanıcılar tarafından oluşturulan listelerde yer almaktır. Özellikle bu türden listelerde yer alan şarkılar kısa süre içinde geniş kesimlere ulaşarak popüler hale gelebilir. Fakat bu listelerde de yer almak için sanatçıya ait şarkı veya şarkıların dinlenme sayısının yine belirli bir seviyenin üstünde olması gerekir. Bundan hareketle Spotify dinlenme satın al hizmeti kolay, güvenli ve pratik şekilde dinlenme sayısının artmasını sağlar. Dinlenme sayısı yüksek olan şarkı(lar) sonrasında kullanıcılar ile daha kolay etkileşime geçeceğinden devamındaki büyüme de daha fazla olacaktır.

Avatar
Efe Onsoy
Author
Back