Blog

Spotify Çok Kullanılıyor mu, Avantajları Neler?

Spotify Çok Kullanılıyor mu, Avantajları Neler?

Spotify Çok Kullanılıyor mu, Avantajları Neler?

Spotify müzik dinleme ve sanatçıların şarkılarını geniş kesimler ile buluşturmak için harika bir platform olarak öne çıkıyor. Müziksiz yapamayanlar için sunduğu olanaklar ile öne çıkmayı başaran platformda dinleyicilere ve sanatçılara yönelik değerlendirme yapmak yararlı olacaktır.

Spotify Dinleyiciler İçin Ne Sunuyor?

Spotify dinleyici kitlesi için günümüzde en işlevsel müzik uygulamalarının başında geliyor. Her an dinlenebilecek müzik kriterlerine bakıldığında kısa sürede önemli gelişmeler yaşandığı görülebiliyor. Müziğin geniş kesimlere ulaşması öncelikle radyolar sayesinde başladı. Radyolardan sonra plaklar dinleyicinin istediği zaman müzik dinlemesini sağladığı için çok büyük bir katkıda bulundu. Plaklardan sonra ise kaset, CD ve MP3 çalarlar müzik dinlemeyi yine kolaylaştıran, alanında büyük yenilikler olarak öne çıktı.

Dijital olanakların genişlemesi ve akıllı telefonlar gibi cihazların da yaygınlaşması ile birlikte müziğe ulaşabilirlik de genişledi. İnternet üzerinden müzik dinlemek hem kolay hem de sayısız müziği dinlemeye imkan verdiği için müzik severlerin neredeyse tek tercihleri haline geldi. Bu bakımdan kaset, CD ve MP3 indirme gibi seçenekler de adeta silinme noktasına geldi.

Dijital kanallar üzerinden müzik dinlemek için geliştirilen Spotify ise tam olarak bu noktada işlevsel yapısı, pratik özellikleri ve dünya çapında neredeyse sayısız müzik barındırdığı için çok işlevsel bir uygulama haline geldi. Spotify, müzik severlere sadece sevdikleri müzikleri değil aynı zamanda daha önce hiç dinlemedikleri müzikleri de dinleme imkanı sunduğundan günümüzde de en önemli platformlardan birisi olmayı sürdürüyor.

Spotify’da dinleyiciler için ücretli ve ücretsiz olarak iki üyelik türü bulunuyor. Çok kolay şekilde üyelik işlemlerinin tamamlanması sonrasında platformda istenilen şarkı dinlenebiliyor. Ancak ücretsiz ve ücretli sürümler arasında bazı farklar bulunuyor. Ücretsiz sürüm kullanıcılar için kısıtlı bir deneyim sunuyor ve özellikle mobil cihazlar üzerinden müzik dinleme keyfine biraz ket vuruyor. Ücretli olan sürüm ise reklamsız, kesintisiz ve tamamen kullanıcı odaklı çalışıyor. Ücretli olan sürümün aylık fiyatları da uygun olduğundan dinleyiciler açısından ideal bir deneyim sunuyor. Üstelik ücretli Spotify abonesi olanlar uygulama içi indirme yaparak daha sonradan internet bağlantısına da gerek kalmadan indirdikleri şarkıları dinleyebiliyorlar.

Kolay ara yüze sahip olmasıyla birlikte herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilecek bir uygulama olan Spotify dinleyiciler açısından yeni müzikler keşfetmeye de imkan veriyor. Haftalık keşif, yeni müzik radarı, günlük mixler ve çalma listeleri müzik deneyimini en iyi şekilde yaşamak isteyenlere hitap ediyor. Bu sayede günümüzde benzerlerine kıyasla çok önemli fırsatlar sunmayı başaran Spotify böylece müziğin her zaman ulaşılabilir olmasını mümkün kılıyor.

Spotify Sanatçılar İçin Ne Sunuyor?

Spotify sanatçı profili platformda yer alarak şarkılarını dinleyicilere ulaştıran resmi hesaplar için kullanılıyor. Kaset, CD gibi seçeneklerin günümüzde neredeyse bitme noktasına gelmesi, sanatçıların da dinleyicilerine ulaşmaları için yeni kanalları denemelerini zorunlu hale getirmiş durumda. Bu kapsamda da ürettiği şarkıları dinleyicilere ulaştırmak isteyen tüm sanatçılar Spotify’da yer almak zorunda. Milyonlarca kullanıcı sayısı ile çok geniş kesimlere ulaşma imkanı sağlayabilen Spotify bu bakımdan sanatçılara kolay şekilde dünyanın her noktasındaki dinleyicilerine ulaşma olanağı tanıyor.

Sanatçılar aynı zamanda platformda yer alan şarkılarının dinleme sayılarına göre de Spotify üzerindenkazanç elde edebiliyorlar. Dinlenme sayısına göre yapılan hesaplama sonucunda Spotify, sanatçılara dolar üzerinden ödeme yapıyor. Bu da sanatçıların önemli kazançlar elde etmesini de sağlayabiliyor.

Platformda yer almak tek başına yeterli olmadığı için özellikle şarkıların dinlenme sayılarının yüksek olmasının ise büyük önemi bulunuyor. Gerek kazanç sağlamak gerekse de daha çok dinleyiciye ulaşmak için dinlenme sayısının yüksek olması gerekiyor. Bunun için ise özellikle platforma yeni giriş yapmış ve çok tanınmayan sanatçıların normal koşullarda zorluk yaşamaları ihtimali bulunuyor. Çünkü platformda sayısız sanatçı profili ve şarkı bulunduğundan özellikle ismen bilinmeyen sanatçıların dinleyicilere ulaşmalarında da güçlükler görülebilir.

Böyle bir durumda ise Spotify dinlenme satın al gibi hizmetlerden yararlanmak sanatçıların çok kolay şekilde şarkılarını öne çıkarmalarına yardımcı oluyor. Dinlenme sayısının yüksek olması öncelikle sanatçının kazanç sağlamasını mümkün kılıyor. Bunun yanında ve daha önemlisi ünlenmesi için fayda sağlıyor çünkü Spotify’da dinlenme sayıları yüksek olan şarkılar algoritma yapısından kaynaklı olarak diğer dinleyicilere tavsiye ediliyor. Bu tavsiye haftalık keşif veya hazırlanan çalma listeleri sayesinde gerçekleşiyor. Spotify veya başka kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çalma listelerinde şarkının yer alması sanatçılar için doğal bir tanıtım oluyor. Bununla birlikte dinleyiciler söz konusu şarkıdan hareketle sanatçı profilini inceleyebiliyor ve diğer şarkı veya albümlere de ulaşabiliyor.

Tüm bu etmenler ile birlikte Spotify sanatçı profili için de önemli avantajlar sunuyor. Günümüz müzik dünyasında tanınmak ve dünya çapında ünlü birisi olmak için her sanatçının Spotify’da yer alması gerekiyor.

Avatar
Efe Onsoy
Author
Back