Blog

Spotify Algoritması Nasıl Çalışır 2024?

Spotify Algoritması Nasıl Çalışır 2024?

Spotify Algoritması Nasıl Çalışır 2024?

Popüler müzik dinleme uygulaması olan Spotify algoritması ile sanatçılar ve kullanıcılar için önemli avantajlar sunuyor. Özellikle müzik severler için çalışma sistemi ile birlikte dünyanın en iyi platformu olmayı sürdüren Spotify, müzik severlerin istedikleri şarkılara ulaşmalarını sağlıyor. Sanatçıların da şarkılarını geniş kesimlere ulaştırmalarını sağlayan platformda özellikle yer alan sanatçıların algoritmayı yani çalışma sisteminin nasıl olduğunu bilmeleri gerekiyor.

Spotify Neden Önem Kazandı?

Öncelikle Spotify’ın neden bu kadar önem kazandığı üzerinde durmak platformun değerinin daha iyi anlaşılması açısından yararlı olacaktır. Dijital platformların günümüzdeki kadar yaygınlaşmadığı geçmiş dönemlerde genel olarak müzik sektörü kaset ve sonrasında çıkan CD’ler üzerinden domine ediliyordu. Bunun yanında internetin geniş kesimler tarafından ulaşılabilir hale gelmesi sonrasında MP3 formatında müzikler de hızlı bir şekilde yaygınlaştı. Ancak dijital ortamdaki müziklerin dinlenmesi için bu formattaki dosyalara ulaşmak ve onları da bilgisayarda ya da benzeri aletlerde depolamak gerekiyordu. Bu durum ise özellikle cihazların hafızasının dolmasına veya her an dinlemek üzere şarkıları cihazda tutmaya neden oluyordu.

Spotify ise tam olarak böyle bir ihtiyacın karşılanması için geliştirilmiş, kullanıcı odaklı, herhangi bir şarkı depolamaya ihtiyaç bırakmayan, dünya çapında neredeyse her müzisyen ve şarkıcının eserlerine erişim sunan bir platformdur. Bu bakımdan Spotify niçin kullanılır sorusuna müzik dinlemek için kısa bir yanıt verilebilir. Sonraki yıllarda sadece şarkılar için değil aynı zamanda bilgi veya eğlenceli konuşmalardan oluşan podcast’lerin de yayılmasıyla birlikte Spotify podcast severler tarafından da sık kullanılan bir uygulama haline gelmiştir.

Öyle ki Spotify 2022 verileri kapsamında dünya çapında 195 milyon ücretli aboneye sahip bulunuyor. Bunun yarısından fazla olacak şekilde ücretsiz şekilde platformu kullanan olduğu da tahmin ediliyor. Böylece ortaya kullanıcı sayısı bakımından muazzam  olarak adlandırılacak bir sistem çıkmış durumda. Haliyle sanatçıların Spotify’da yer almaları büyük önem taşıyor. Spotify’da yer alan sanatçılar kısa sürelerde ün kazanabilir, şarkılarını geniş kesimlere ulaştırabilir ve dünyanın her yerinden dinleyici kazanabilir.

Spotify Nasıl Çalışır?

Spotify algoritması için çalışma sisteminin anlaşılması gerekebilir. Platformda iki tür abonelik modeli bulunmaktadır. İlk modelde kullanıcılar herhangi bir ücret ödemeden şarkı dinleyebilir. Ancak ücretsiz olarak kullanıldığında sürekli olarak reklamlar çıkar ve bunlar sesli reklamlar olduğu için dinleme keyfinin tatsızlaşmasına yol açabilir. Bunun yanında ücretsiz sürümde mobil tarafında günlük şarkı değiştirme sınırlaması da bulunur. Spotify ücretli sürüm ise düşük fiyatlar ile sınırsız şekilde müzik dinleme olanağı sağlar. Üstelik hiçbir şekilde reklam yayınlamayarak da kullanımı son derece keyifli hale getirir.

Spotify’ın temel amacı kullanıcıların uzun süreler boyunca platformda bulunmalarını sağlamaktır. Bu yüzden de herkesin rahatça kullanabileceği, herhangi bir sorun yaşamayacağı çok basit ve işlevsel bir ara yüze sahiptir. Aynı zamanda gerek liste oluşturma gerekse de arama yapmak yine platform üzerinden çok kolaydır.

Spotify bu sistem üzerinde başarılı sonuçlar vermek için ise BaRT isimli özel geliştirilmiş bir yapay zeka kullanıyor. Bu yapay zeka platformun temel tutma nedenlerinden birisidir ve son derece önemlidir. Çünkü örneğin rock sever birisi genel olarak yerli ya da yabancı rock şarkıları dinleyecektir. Eğer platform ona dinlediği listede (özel oluşturulmamışsa) arabesk şarkı çalarsa bu durum kullanıcı için kötü bir deneyim yaşatacaktır. İşte tam olarak BaRT kullanıcı odaklı bir deneyim yaşatmak için performans gösterir. Kullanıcıların en çok dinledikleri tarzda veya yakın şarkıları keşfetmelerini sağlar, günlük listelerini buna göre belirler ve beğenebileceği sanatçıları da yine bundan hareketle tavsiye eder.

Algoritma aynı zamanda yeni şarkılar keşfetmek için de son derece işlevseldir. Müzik severler genel olarak yeni şarkıları öğrenmeyi talep ederler. Ancak buradaki yeni şarkılar da beğenebileceği tarzlarda olacağından Spotify algoritması kullanıcının dinleme alışkanlıklarından hareketle yeni şarkıları kullanıcıya yeni müzik radarı, haftalık keşif veya günlük mix listesi olarak sunuyor. Böylece kullanıcı yeni sanatçı ve şarkılar ile karşılaşırken müzik kültürünün de genişlemesini sağlıyor.

Algoritmanın çalışmasında sadece benzer özellikler değil, aynı zamanda kullanıcının konum verisi, günlük rutinleri ve yaş gibi unsurlar da etkili oluyor. Kapsamlı bir algoritma olan BaRT bu sayede en iyi kullanıcı deneyimi yaşatırken müzik severlerin de yeni şarkılar keşfederek daha fazla Spotify’da zaman geçirmelerini sağlıyor.

Spotify’da Popüler Olmak İçin Yapılacaklar

Spotify’da popüler olmak sanatçı hesapları büyük önem taşıyor çünkü platformda dinlenme sayısı yüksek olan şarkılar öne çıkarıldığı ve diğer kullanıcılar tarafından fark edildiğinden sanatçının ünlü olmasında büyük katkılar sunuyor. Ancak normal koşullarda platforma yeni giriş yapan ya da yeteri kadar tanıtıma sahip olmayan sanatçı hesaplarının öne çıkması ve şarkılarının da dinlenme sayılarının yüksek olması çok olanaklı olmuyor. Bu yüzden Spotify dinlenme satın al hizmeti kolay ve pratik şekilde istenilen sayıda dinlenme sayısının artmasını sağlıyor. Böylece şarkı algoritma sayesinde kullanıcılara öneriliyor ve devamında organik büyümeyi teşvik ediyor.

Avatar
Efe Onsoy
Author
Back