Blog

Spotify Şarkı Nasıl Yüklenir 2024?

Spotify Şarkı Nasıl Yüklenir 2024?

Spotify Şarkı Nasıl Yüklenir 2024?

Spotify şarkı nasıl yüklenir şarkı nasıl yüklenir sorusu dünyanın en çok dinlenen müzik platformu olan Spotify’da yer almak isteyen sanatçıların en çok merak ettikleri konular arasında yer alıyor. Spotify, halihazırda sanatçıların eserlerini geniş kesimlere duyurmaları adına en önemli platformdur. Spotify için şarkı dinlemek çok kolay olsa da platforma şarkı yüklemek isteyenler için biraz zorluk bulunuyor.

Spotify Müzik Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Spotify müzik nasıl yüklenir sorusu esasında dinleyiciler için de geçerli bir sorudur. Çünkü dinleyiciler, platformda yer almayan ancak kendi bilgisayar veya telefonlarında bulunan bir ses dosyasını sadece kendileri dinleyecek şekilde platforma yükleyebilirler. Bu sayede Spotify’da en çok sevdikleri şarkıların arasına bu ses dosyasını da karıştırabilir veya başka oynatıcı kullanmalarına gerek kalmadan doğrudan platform üzerinden çalma işlemi yapabilirler.

Spotify Yerel Müzik Dosyası Nasıl Yüklenir?

Dinleyicilerin istedikleri zaman platform üzerinden dinleyecekleri ses dosyalarını platforma yüklemek için bilgisayar ve telefon üzerinden farklı yöntemleri denemeniz gerekiyor. Bilgisayardan platforma müzik eklemek için şu adımları takip etmelisiniz;

·         İlk olarak Spotify’a eklemek istediğiniz müzik dosyasını bilgisayarda bulundurun. Platforma yükleyeceğiniz müzik dosyalarının tek bir klasörde durması gerekiyor. S

·         Sonraki aşamada Spotify’ı masaüstü uygulamasından açın ve buradan da Ayarlar menüsünden “Yerel Dosyalar” seçeneğini seçin. “Kaynak ekle” kısmını kullanarak ses dosyalarının bulunduğu klasörü seçin.

·         Buradan ekleme yapılacak dosyayı seçtikten sonra ise ilgili dosyada yer alan tüm şarkıların, sol kenarda bulunan menüdeki Yerel Dosyalar listesine eklendiğini görebilirsiniz.

Bu işlemi yaptıktan sonra yerel dosyalar listesi üzerinden ses dosyalarını dinleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta dosyaları bilgisayarınızdan silmemektedir. Eğer dosyaları bilgisayarınızdan silerseniz Spotify üzerinden yüklediğiniz dosyalara ulaşamazsınız. Ayrıca Spotify’a yüklediğiniz dosyaların sadece sizin tarafından erişilebilir olduğunu ve başka kullanıcılar tarafından görüntülenmeyeceğini de bilmelisiniz.

Telefondan Spotify’a şarkı yüklemek için ise biraz daha farklı yöntemler izlemeniz gerekiyor. Öncelikle bu işlemi sadece Spotify premium aboneleri yapabildikleri için abonelik türünüzün premium olduğundan emin olmalısınız.

·         Bilgisayardan yukarıda bahsedilen yöntemler ile yerel dosyalarınızı ekledikten sonra bir çalma listesi oluşturmalısınız.

·         Bu çalma listesini oluşturduktan sonra telefonunuzdan Spotify uygulamasını açın. PC ve telefon üzerinde uygulama aynı anda açık olmalıdır.

·         Sonrasında oluşturulan çalma listesini telefonunuza “çalma listesini indir” seçeneği ile indirin.

·         İndirme işlemi bittikten sonra yerel dosyaları telefonunuz üzerinden dinleyebileceksiniz.

Spotify Sanatçı Müzik Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Spotify’a şarkı yüklemek yerel dosyalar dışında esasında sanatçıların eserlerini platformda tutmaları ve dinleyicilerine ulaşmaları açısından önemlidir. Öncelikle Spotify işleyişi örneğin Youtube gibi her kullanıcının yükleme yapabileceği tarzda değildir. Nitelikli ve gerçek müzik sunmak açısından Spotify seçici davranır ve bu yüzden müzik olamayacak, sahte veya benzeri sorunlar yaratabilecek dosyaların sisteme yüklenmesine izin vermez.

Sanatçıların şarkılarını platforma yüklemeleri için temelde iki seçenek bulunur. İlk seçenek Spotify’ın anlaşma sağladığı müzik şirketlerinin bünyesinde şarkı yayınlamaktır. Aslında bu geleneksel bağlı bulunulan yapım şirketidir. Çoğu müzisyen tüm projeleri için bir yapım şirketiyle çalışır. Yeni bir şarkı çıkardığında ise doğrudan yapım şirketi tarafından Spotify’a albüm veya şarkı yüklenmiş olur.

Tabii bağımsız müzisyenlerin ya da müzik dünyasına yeni girmiş olanlar için yapım şirketi ile çalışmak genelde pek olası değildir. Bu durumda da Spotify yine sanatçıların platformda yer  almalarını sağlayabilmek için bağımsız sanatçılara dağıtım şansı sağlayan şirketler ile anlaşma yapabilmelerine olanak tanıyor. Bu türden bir anlaşma ise genel hatları ile şu şekilde işliyor;

·         Sanatçı öncelikle dağıtım şirketine ücret ödüyor. Ücret genelde yıllık olarak alınıyor.

·         Şirket tarafından sunulan panel sayesinde sanatçı eserlerini platforma yüklüyor, eserlerinin ne kadar dinlendiğini, profilinin ne kadar takip edildiğini vb. düzenli olarak takip edebiliyor.

·         Dinlenme sayısı üzerinden Spotify sanatçılara kazanç olanağı sunduğundan sanatçı kazanç elde etme fırsatı da buluyor.

·         Ancak burada dinlenme üzerinden elde edilecekgelir üzerinden genelde dağıtım şirketi komisyon talep ediyor. Komisyon düşük olmakla birlikte şirketlere göre değiştiğini de unutmamak gerekir.

Bu durumda dağıtıcı şirket ile anlaşmak özellikle müzik dünyasına yeni giriş yapan sanatçılar için ideal bir durum olarak öne çıkıyor. Şirket seçimi yaparken ise talep edilen başlangıç ücreti ve kazanç üzerinden alınacak komisyon miktarının üzerinde durmak gerekiyor.

Spotify’da Nasıl Ünlü Olunur?

Spotify’da yer aldıktan sonra ise bir sanatçının en büyük isteği şarkılarının geniş aylık dinleyici kesimlerine ulaşmasıdır. Bu noktada ise bilinmesi gereken konu özellikle ismi bilinmeyen sanatçıların platformda geniş kesimlere ulaşmalarının başlangıç aşamasında zor olduğudur. Başka bir deyişle şarkı kalitesi ne kadar iyi olursa olsun dinleyicilerin bu şarkılara ulaşmaları güçtür. Bunu aşmak için ise Spotify dinlenme satın al hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu hizmet ile şarkının istenildiği kadar dinlenme sayısı artacağından algoritmada şarkının üst sıralara çıkması da olası hale gelmektedir. Böylece devamında organik bir büyümeye yol açabilecek ve sanatçının da ünlü olmasına önemli bir katkı sunabilecektir.

Avatar
Efe Onsoy
Author
Back